Sushi kookatelier


Zelf sushi  maken is een heel leuke en ook heel toegankelijke workshop, iedereen kan het !

Sushi (寿司) betekent 'het is zuur', waaruit duidelijk wordt dat sushi oorspronkelijk een gerecht was bestaande uit rijst en gefermenteerde vis. Het idee achter het fermenteren van vis in rijst is dat de azijn in de rijst de vis afbreekt tot aminozuren, hetgeen een van de 5 basissmaken in Japan oplevert : Umami.

De huidige sushi-vormen bestaan sinds de 19de eeuw en werden bekend als Edomaezushi (sushi uit Tokyo baai). Edomaezushi werd verkocht als een 'snack uit het vuistje', met snelle en verse ingrediŽnten, en dat is het nog steeds !

Goed om te weten is dat je alle soorten sushi met de hand mag eten !

Soorten sushi die je leert maken (afhankelijk van de tijdsduur van de workshop) :

Makizushi (巻寿司)

Makizushi is een rijstcilinder meestal verpakt in zeewier (nori), maar soms ook in een dunne omelet of zelfs met het noriblad binnenin en een coating van sesamzaad of peterselie aan de buitenkant.

Futomaki (太巻) : dikke sushirol

Bestaat uit minstens 3 ingrediŽnten gekozen voor kleur, smaak en seizoen. Deze maki is 3 a 4 cm dik.

Futomaki

Hosomaki (細巻) : slanke sushirol

Bestaat uit 1 ingrediŽnt (met of zonder extra smaakmaker), vaak tonijn, komkommer, kanpyů (geconfijte pompoen). Deze rol is maar een paar cm dik.

Hosomaki

Temaki (手巻) : 'handrol'

Ofte 'frietzakje', op een laagje rijst worden ingrediŽnten geplaatst en de nori wordt in de ons zeer bekende vorm opgerold.

temaki

Uramaki (裏巻) : binnenste-buiten of California rol

Deze makivorm is eerder populair in het Westen, blijkbaar ziet hij er voor westerlingen smakelijker uit dan de gewone makizushi met zeewier aan de buitenkant. In Japan verkiest men vaak de gewone makizushi die je kan eten zonder de handen vuil te maken.

uramaki

Sushi eten doe je zo :

Neem de sushi in je hand (of neem hem op tussen de hashi of eetstokjes), doop in het schoteltje met sojasaus en eet zo mogelijk in 1 hap op.

sushi in saus

Tussendoor kan je genieten van de zuiverende smaak van Gari (gepekelde gember).Deze helpt bij de vertering en zuivert de mond zodat de smaken van de verschillende sushi niet in elkaar overlopen.

gari


Bij sushi drink je ocha (groene thee).
Ontdek minder bekende Japanse kunsten in het Japans Centrum in Zoutleeuw ! TŠtake Belgie, Vlaanderen Belgische Vlaamse Taiko. Taiko Belgie, Taiko Vlaanderen, Taiko Benelux, Taiko Europa, Taiko Europe, Taiko Belgium, Taiko Flanders. Japans drummen, Japanese drumming, wadaiko, japanse percussie, taiko, shimedaiko, odaiko, kodo, japan, japanese arts, japanse kunsten, taÔko, percussion japonaise, arts japonais, japanese style, shibori, ikebana, events, furoshiki, japanse feestjes, eventbureau, feesten, ťvŤnement, party, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan