Sushi kookatelier
Zelf sushi maken is een heel leuke en ook
heel toegankelijke workshop, iedereen kan het !
Sushi (寿司)
betekent 'het is zuur', waaruit duidelijk wordt dat sushi
oorspronkelijk een gerecht was bestaande uit rijst en gefermenteerde
vis. Het idee achter het fermenteren van vis in rijst is dat de azijn
in de rijst de vis afbreekt tot aminozuren, hetgeen een van de 5
basissmaken in Japan oplevert : Umami.
De huidige sushi-vormen bestaan sinds de 19de eeuw en werden bekend als
Edomaezushi (sushi uit Tokyo baai). Edomaezushi werd verkocht als een
'snack uit het vuistje', met snelle en verse ingrediënten, en dat is
het nog steeds !
Goed om te weten is dat je alle soorten sushi met de hand mag eten !
Soorten sushi die je leert maken (afhankelijk van de tijdsduur van de
workshop) :
Makizushi (巻寿司)
Makizushi is een rijstcilinder
meestal verpakt in zeewier (nori), maar
soms ook in een dunne omelet of zelfs met het noriblad binnenin en een
coating van sesamzaad of peterselie aan de buitenkant.
Futomaki (太巻) : dikke sushirol
Bestaat uit minstens 3 ingrediënten gekozen voor kleur, smaak en
seizoen. Deze maki is 3 a 4 cm dik.
Hosomaki (細巻) : slanke sushirol
Bestaat uit 1 ingrediënt (met of
zonder extra smaakmaker), vaak tonijn, komkommer, kanpyó (geconfijte
pompoen). Deze rol is maar een paar cm dik.
Temaki
(手巻) : 'handrol'
Ofte 'frietzakje', op een laagje
rijst worden ingrediënten geplaatst en de nori wordt in de ons zeer
bekende vorm opgerold.
Uramaki (裏巻) : binnenste-buiten of
California rol
Deze makivorm is eerder populair in het Westen,
blijkbaar ziet hij er voor westerlingen smakelijker uit dan de gewone
makizushi met zeewier aan de buitenkant. In Japan verkiest men vaak de
gewone makizushi die je kan eten zonder de handen vuil te maken.
Sushi
eten doe je zo :
Neem de
sushi in
je hand (of neem hem op tussen de hashi of eetstokjes), doop in het
schoteltje met sojasaus en eet zo mogelijk in 1 hap op.

Tussendoor kan je genieten van de zuiverende smaak van Gari
(gepekelde
gember).Deze helpt bij de vertering en zuivert de mond zodat de smaken
van de verschillende sushi niet in elkaar overlopen.

Bij sushi drink je ocha (groene thee).
Nigirizushi (握り寿司)
Nigirizushi
betekent 'met de hand gevormde' sushi. hierbij wordt een
klompje rijst in de handpalm langwerpig tot rechthoekig gevormd, met
bovenop de 'topping' van vis of ei.
De originele nigirizushi bestaat uit een topping van rauwe of gekookte
vis zoals tonijn, garnaal, inktvis of octopus, waaronder een beetje
wasabi is aangebracht.
Wasabi is een specerij met een zeer sterke smaak, en is een wortel uit
de familie van oa. mosterd en mierikswortel. Wasabi heeft een korte
maar krachtige uitwerking op de neus, in tegenstelling tot chilipepers
die eerder de mondholte langdurig kunnen teisteren.
Echte wasabi heeft een antibacteriële werking, hetgeen het risico op
voedselvergiftiging vermindert. Wasabi is (gif)groen en wordt
geserveerd als pasta, je kan de wasabi ook mengen met de soja dipsaus.
Eettip
voor nigirizushi : neem de
sushi vast in je hand of met de hashi (eetstokjes) en doop met de vis
naar beneden in de sojasaus. Zo blijft je rijst droog en valt hij
minder gemakkelijk uit elkaar !
Gunkanmaki (軍艦巻) : 'oorlogsbodem' rol
Hierbij wordt
rond een klompje rijst een blad nori aangebracht zodat er bovenop
ruimte ontstaat waarin zachte of kleingesneden ingrediënten kunnen
geplaatst worden. Door dit procédé (uitgevonden in 1931 in Ginza, een
wijk in Tokyo), kon men vele nieuwe ingrediënten gebruiken zoals
zalmeieren of oesters.
Temarizushi (手まり寿司) : bal sushi

De eenvoudigste nigiri-vorm, met de hand
gevormde rijstballen met een
topping.
Chirashizushi (ちらし寿司)
Chirashizushi
betekent 'gestrooide'
sushi, hierbij worden bovenop een laag sushirijst de vele ingrediënten
'uigestrooid' hetgeen een zeer kleurrijke schotel oplevert.
Sushi
opdienen :
Sushi
wordt vaak op een mooi houten
plankje opgediend, grotere hoeveelheden staan op een schotel of zelfs
op een houten boot.
Heb je na dit alles
zin gekregen om zelf sushi te maken ?
Kijk dan op de kalender
voor de volgende workshops in het Japans
Centrum of op verplaatsing.
Wenst u meer informatie, stuur dan
gerust een mailtje naar info@japanscultureelcentrum.be
of bel:
+32(0)475 270 870
Ontdek minder
bekende Japanse kunsten in het
Japans Centrum in Zoutleeuw ! Tátake Belgie, Vlaanderen Belgische
Vlaamse Taiko. Taiko Belgie, Taiko Vlaanderen, Taiko Benelux, Taiko
Europa, Taiko Europe, Taiko Belgium, Taiko Flanders. Japans drummen,
Japanese drumming, wadaiko, japanse percussie, taiko, shimedaiko,
odaiko, kodo, japan, japanese arts, japanse kunsten, taïko, percussion
japonaise, arts japonais, japanese style, shibori, ikebana, events,
furoshiki, japanse feestjes, eventbureau, feesten, évènement, party,
japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan,
japan