Shodo

Shodo betekent letterlijk 'de weg van het schrijven'. De Japanners namen de Shodo kunstvorm over van de Chinezen samen met het Kanji schrijfsysteem. Kanji betekent 'Chinese karakters', en is een systeem van ideogrammen gebruikt om taal neer te tekenen.

Vanaf de zesde eeuw A.D gebruikte men ook in Japan dit Chinese systeem, vooralsnog beperkt tot Boeddhistische monniken en de elite aan het hof. Het duurde nog vele eeuwen voor dit schrijfsysteem ook doordrong naar het gewone volk, maar het had van dan af een fundamentele invloed op de Japanse cultuur.

Vanaf de negende eeuw werd deze gestyleerde manier van schrijven een zeer belangrijke kunstvorm, en werd een essentieel onderdeel van de hogere kunsten. De karakters worden immers niet geschreven, maar werkelijk geschilderd. De schrijver gebruikt een penseel, en schildert met zijn hele lichaam niet enkel zijn hand.

Kalligrafie wordt beoefend zowel voor de esthetische kwaliteiten als voor de geestelijke oefening om geest en lichaam discipline bij te brengen.


Kanji

Kanji of Chinese karakters werden al vanaf de zesde eeuw gebruikt in Japan, en zijn over de eeuwen op een unieke Japanse wijze geëvolueerd zodat vele karakters nu verschillen in schrijfwijze of betekenis van hun Chinese origineel.

Vele karakters hebben ook zowel een Chinese als Japanse uitspraak (On'yomi en Kun'yomi) waardoor hun uitspraak verschilt naargelang gebruik in vb. samengestelde woorden en begrippen.

Dit maakt het er niet eenvoudiger op ! Nochtans kan je vaak met een oogopslag zien waarover een bepaalde tekst gaat als je de kanji of een deel ervan herkent, al ken je de uitspraak ervan niet.

Er bestaat onenigheid over het totaal aantal karakters, aantallen gaan van 50'000 tot 100'000 ! Gelukkig moet je deze niet allemaal kennen, voor dagelijks gebruik volstaan 2 à 3000 kanji.

Japanse schoolkinderen moet tegen het einde van de de zesde klas 1006 kanji kunnen lezen en schrijven, deze Kyóiku Kanji lijst is een onderdeel van de Jóyó Kanji lijst van 1945 kanji die de kinderen moeten kennen tegen het einde van de negende klas.

Er bestaan examens van de Japanse overheid, de Kanji Kentei, die de lees-en schrijfkennis van kanji testen. Het hoogste niveau hiervan test de kennis van zo'n 6000 kanji...

Kanji leren schrijven is zowel een oefening voor het geheugen als een artistieke aangelegenheid, zodra je het gevoel ontwikkelt hoe de kanji te schrijven kan je prachtige kunstwerken maken zowel naar inhoud als naar vorm.

Ook vandaag beoefenen zeer veel 'gewone' Japanners Shodo, en maakt het deel uit van het professionele leven van vele duizenden. Vele zakenmensen, politici, en anderen drukken zich uit in deze aloude kunstvorm.

 Ontdek minder bekende Japanse kunsten in het Japans Centrum in Zoutleeuw ! Tátake Belgie, Vlaanderen Belgische Vlaamse Taiko. Taiko Belgie, Taiko Vlaanderen, Taiko Benelux, Taiko Europa, Taiko Europe, Taiko Belgium, Taiko Flanders. Japans drummen, Japanese drumming, wadaiko, japanse percussie, taiko, shimedaiko, odaiko, kodo, japan, japanese arts, japanse kunsten, taïko, percussion japonaise, arts japonais, japanese style, shibori, ikebana, events, furoshiki, japanse feestjes, eventbureau, feesten, évènement, party, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan