Over Ons

Het Japans Centrum heeft als doel het in België verspreiden en aanbieden van minder bekende Japanse kunsten en disciplines, met veel aandacht voor het authentieke en de achterliggende Japanse filosofie.

Het Japans Centrum wil je door middel van deze disciplines kennis laten maken met waardevolle normen en waarden van de Japanse maatschappij die je kunnen helpen op je levenspad naar een gelukkiger en evenwichtiger bestaan.

Respect

Respect is de ware basis van de Japanse maatschappij. Respect voor de mensen, voor de natuur, voor alles rondom ons.

Het respect voor de mensen zie je terug in de manier waarop de mensen met elkaar omgaan : het respect voor de ouderen, voor de sensei (leraar), voor ouders en mentors. Dit is een belangrijk onderdeel van vele Japanse disciplines en martial arts.

Het respect voor de natuur vinden we terug in disciplines als Ikebana (bloemschikken), maar ook in volkse tradities als Hanami (kijken naar de kersenbloesems) en Momiji (de herfstige kleuren van de esdoorns).

Een belangrijk gevolg van alles rondom ons respecteren, is dat je leeft met aandacht voor je omgeving. Deze manier van zijn is een beproefd middel tegen de moderne tijdsdruk en het gevoel dat velen hebben geleefd te worden.

Als je elke stap op je levenspad met aandacht neemt, zal je mogelijkheden zien en kunnen grijpen waar je door het zenuwachtig najagen van een ver doel blind voor zou zijn.

Symbool

Als symbool voor het Japans Centrum kozen we voor de schildpad, die een belangrijke rol speelt in ontstaansmythes van vele culturen.

In het westen staat de schildpad voor je tijd nemen, langzaam doorzetten en dan de overwinning behalen (oa. fabel van Aesopus).

In het oosten staat de schildpad voor lang leven en geluk, en in Japan wordt deze uitgebeeld door de minogame - een mythisch wezen dat deels schildpad en deels draak is. De lange staart van de minogame verwijst naar het zeewier dat op de rug van zeer oude schildpadden groeit en is zo ook weer een verwijzing naar een lang leven.

Dus als je oost en west met elkaar verbindt, dan krijg je een lang en gelukkig leven door rustig je tijd te nemen om je leven te leiden zoals jij dat wil.

Dit is de visie en de levenswijze die het Japans Centrum wil uitdragen.

 
Ontdek minder bekende Japanse kunsten in het Japans Centrum in Zoutleeuw ! Tátake Belgie, Vlaanderen Belgische Vlaamse Taiko. Taiko Belgie, Taiko Vlaanderen, Taiko Benelux, Taiko Europa, Taiko Europe, Taiko Belgium, Taiko Flanders. Japans drummen, Japanese drumming, wadaiko, japanse percussie, taiko, shimedaiko, odaiko, kodo, japan, japanese arts, japanse kunsten, taďko, percussion japonaise, arts japonais, japanese style, shibori, ikebana, events, furoshiki, japanse feestjes, eventbureau, feesten, évčnement, party, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan