The Art of Koh

Kodo betekent letterlijk "de weg van de geur." Samen met chado (teeceremonie) en ikebana (bloemschikken), is dit een van de drie belangrijkste klassieke kunsten die een welopgevoede vrouw moest beheersen. Kodo is misschien de minst bekende van de drie, maar tegenwoordig is zijn moderne neef, aromatherapie, enorm populair. Bij het beoefenen van kodo plaatst men een mica plaatje bovenop gloeiende kolen waarop dan de wierook of geurend hout wordt geplaatst. Het hout wordt dus niet verbrand, maar geeft zijn geur af op een zeer subtiele manier.

© shoyeido

Het lijkt hier vooral om de sensatie van de geur te gaan, maar het geheim van kodo ligt in het ‘luisteren’. Deelnemers aan kodo ‘ruiken’ niet (het Japanse werkwoord ‘kagu’) maar luisteren (‘kiku’) eerder naar de geur van het hout, zodat ze niet zozeer hun neus maar eerder hun hart en ziel openstellen. Moderne westerse psychologen en therapeuten weten alles over de kracht van geuren, hoe een geur een persoon ogenblikkelijk kan terugbrengen naar een gebeurtenis in hun kindertijd. In Japan is het branden van wierook en het appreciëren van speciaal geurend hout al eeuwenlang in gebruik om mensen naar een ander spiritueel niveau te brengen.

Geurend hout is volgens de overlevering eerst gebruikt in Boeddistische rituelen in de Nara Periode (710-794). Aangezien zulk natuurlijk geurend hout erg zeldzaam is en het eeuwen kan duren voor het zijn geur verkrijgt, werd wierook uitgevonden en gebruikt. Net zoals met de wierook die in kerken gebruikt wordt, dacht men dat het reinigende eigenschappen had. Zelfs vandaag nog wordt het gebruikt om de lange houten herinneringstabletten te reinigen die aan de overledenen geofferd worden tijdens een begrafenis.

© shoyeido

Smeulende wierookstokjes (senko) worden regelmatig geplaatst op grafstenen of op de butsudan, de kleine altaren die je in vele Japanse huizen zal vinden. Kodo werd een discipline ten tijde van shogun Ashikaga Yoshimasa (1443-1490), die de geleerde Sanjonishi Sanetaka vroeg om alle wierook die op dat ogenblik in gebruik was ten boek te stellen. Om die reden beschouwt men Sanjonishi als de vader van kodo.

 
Ontdek minder bekende Japanse kunsten in het Japans Centrum in Zoutleeuw ! kodo, insence, wierook, stokjes, geuren, Tátake Belgie, Vlaanderen Belgische Vlaamse Taiko. Bart was ooit drijvende kracht bij Taiko Ten be of TaikoTen.be of TaikoTenBe of Taiko10be of Taiko 10 be of hoe je het ook wilt schrijven. Taiko Belgie, Taiko Vlaanderen, Taiko Benelux, Taiko Europa, Taiko Europe, Taiko Belgium, Taiko Flanders. Japans drummen, Japanese drumming, wadaiko, japanse percussie, taiko, shimedaiko, odaiko, kodo, japan, japanese arts, japanse kunsten, taïko, percussion japonaise, arts japonais, japanese style,