Letterlijk : iets om te dragen. De kimono met obi (gordel) is de traditionele klederdracht in Japan. Zoals zovele klederdrachten over de hele wereld wordt deze niet meer dagdagelijks gedragen (tenzij door oudere vrouwen op het platteland), maar vooral bij speciale gelegenheden zoals huwelijken en andere ceremonies.
Oorspronkelijk ingevoerd vanuit China vanaf de vijfde eeuw A.D., en à la mode vanaf de achtste eeuw. Vanaf de Heian periode (794-1192) werd de kimono nog steeds gedragen met hakama ('broekrok') erover zoals het Chinese origineel, pas vanaf de 15de eeuw droeg men een Kosode met Obi. Vanaf de 17de eeuw werden kimono met langere mouwen gedragen en kwam er meer variatie in de Obi.
Elke kimono is een pareltje van kleuren en motieven, er bestaan ook verschillen in de mouwlengte en motieven naargelang de leeftijd, status van de dames of naargelang de gelegenheid. Natuurlijk bestaan er ook vele accessoires, slippers (geta of zori), haartooi (kanzashi) die bij de kimono horen, deze allemaal op een juiste en elegante manier combineren is een echte wetenschap !
Furisode: letterlijk zwaaiende mouwen — de mouwen van de furisode zijn tussen 97cm en 105cm lang. Furisode zijn de meest formele kimono voor ongetrouwde vrouwen met kleurrijke patronen over de hele kimono. Ze worden vaak gedragen tijdens ceremonies en door de ongetrouwde familieleden van de bruid bij huwelijken.
Susohiki: De susohiki wordt meestal gedragen door geisha of door traditonele dansers. Hij is erg lang in vergelijking met gewone kimono, omdat hij op de grond hoort te slepen (sushohiki betekent letterlijk slepende rok). Een normale kimono voor vrouwen is meestal 1.5–1.6 m lang, maar een a susohiki kan tot 2 m lang zijn. Daarom zie je geisha en maiko (leerling geisha) hun kimono ophouden tijdens het wandelen waarbij hun mooie onderkimono of "nagajuban” zichtbaar wordt.
Vanaf voorjaar 2009 kan u zichzelf in kimono aankleden en de obi leren knopen onder leiding van Saskia Rock.
Zij maakte tien jaar geleden kennis met deze kunst in Japan en is nog steeds geboeid door de oneindige variëteit
in kimono en obi. Alle gebruikte kimono en obi tijdens de workshop zijn authentiek Japans, en zo ook de aangeleerde methode.
Natuurlijk mag u ook uw eigen kimono meebrengen !
Inclusief syllabus over de verschillende soorten kimono en tips voor
onderhoud en bewaring.
Zie de kalender voor meer informatie
Wenst u meer informatie, stuur dan gerust een mailtje naar info@japanscultureelcentrum.be
of bel: +32(0)475 270 870
Kimono workshop tijdens de Elf Fantasy Fair 2010